joi, 26 mai 2011

Apple

Apple Inc. este o companie din Silicon Valley, cu sediul in Cupertino, California, cu scop principal de activitate in tehnologia computerelor. Cunoscuta mai ales pentru computerele Macintosh, Apple are o reputatie de inovatie in industria de inalta tehnologie.

1998-2005

La 15 august 1998 Apple a introdus pe piata un nou calculator care aminteste de Macintosh 128k: iMac. Echipa de design a iMac-ului a fost condusa de Jonathan Ive, cel care mai tarziu avea sa faca designul iPod-ului si iPhone-ului.

Apple a vandut aproape de 800.000 de unitati in primele cinci luni si prin asta a revenit la profitabilitate pentru prima data dupa 1993. in 1998 Apple a anuntat scoaterea pe piata a software-ului Macromedia Final Cut, extinzadu-se pe piata de editare digitala. in anul urmator Apple lanseaza alte doua produse de editare: iMovie si Final Cut Pro care mai tarziu urma sa fie un semnificant program de editare video cu peste 800.000 de utilizatori inregistrati la inceputul lui 2007. in 2002 Apple scoate pe piata si pachetele software Nothing Real, Shake, Emagic, GarageBand, iPhoto si iLife.


La 24 Martie 2001, dupa cativa ani de dezvoltare, apare sistemul de operare Mac OS X, bazat pe OPENSTEP si BSD Unix. La 18 mai 2001 se deschide primul Apple Retail Store (pravalie cu amanuntul, specializata si oficiala) in Virginia, California, SUA.

In acelasi an Apple scoate pe piata produsul portabil iPod, un audioplayer digital, care a fost un mare succes de piata: in 6 ani au fost vandute peste 100 de milioane de unitati. in 2003 a fost prezentat Apple produsul iTunes Store, o pravalie online in web, aceasta oferind muzica disponibila legal pentru download pentru 0,99 $ pe cantec. Serviciul a devenit rapid lider de piata, cu peste 5 miliarde de descarcari pana in iunie 2008.

2005–prezent

In anul 2010 compania Apple a lansat computerul tableta iPad, mai intai in Statele Unite ale Americii si pe cele 2 continente ale Americii, care imediat a devenit celebru. Acesta indeplineste in acelasi timp rolul mai multor aparate sau dispozitive mobile, ca de ex. smartphone mobil, aparat de navigatie dupa sistemul GPS, e-Reader (cu acesta se pot accesa biblioteci si librarii digitale si citi carti pe ecranul iPad), browser Internet, jocuri electronice, dictionare electronice si multe altele.
Pentru mai multe detalii iPad: http://ipad2ieftin.blogspot.com

Apple in Romania

In martie 2009, unicul importator de sisteme Apple in Romania era Integrated Romanian Information System (I.R.I.S). Vanzarile Apple in Romania au depasit, in anul 2008, valoarea de 14 milioane Euro.
in 2009 a inceput sa circule in Internet o petitie deschisa, prin care semnatarii ei cer Apple sa deschida o filiala proprie in Romania, astfel incat clientii comapaniei din Romania sa poata beneficia de software localizat (in speta Mac OS X), de serviciul iTunes, de o distributie mai buna a produselor si de informatii traduse pe situl web Apple.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu