joi, 26 mai 2011

Intel

Intel Corporation este o companie americana, cea mai mare companie de semiconductoare din lume si cea care a inventat seria de procesoare x86, procesoare gasite in multe calculatoare personale de tip PC.

Fondata in 1968 ca Integrated Electronics Corporation cu sediul in Santa Clara, California, SUA, Intel mai produce si asa-numite chipset-uri pentru placi de baza, placi de retea NIC, memorie flash, placi grafice si alte componente legate de comunicatii si computere.

Fondata de pionierii semiconductoarelor Robert Noyce si Gordon Moore, Intel combina designul si capacitatea avansata a procesoarelor cu capabilitatea productiei de varf. Original cunoscuta ca prima in motoare si tehnologie, in anii 1990 Intel introduce campania "Intel Inside" si produce celebrele procesoare Pentium.



Intel a fost primul producator al memorilor de tip SRAM si DRAM, acestea reprezentand majoritatea afacerilor pana in anii 1980. Intel a creat primul microprocesor comercial in 1971, dar l-a produs numai pana la crearea calculatorului personal, care a devenit afacerea primara.

In anii 1990 si mai tarziu Intel investeste foarte mult in noi microprocesoare si in industria PC-urilor, care se dezvolta rapid. in aceasta perioada Intel devine furnizorul principal de microprocesoare pentru PC-uri, si a fost cunoscuta pentru tacticile agresive in apararea pozitiei pe piata, astfel de exemplu s-a aliat cu compania Microsoft, si mai tarziu si cu Apple, pentru a controla industria IT (tehnologia informatiei).

Microprocesoare Intel

4004
8008
8085
8086
8088
80286
80386
80486
Celeron
Pentium I
Pentium Pro
Pentium II
Pentium III
Pentium M
Celeron M
Intel Core
Intel Pentium Dual-Core
Pentium 4
Itanium
Xeon
Pentium D
Intel Core 2
Intel Atom
XScale(StrongARM)
Intel Core i5
Intel Core i7
Intel Core i7 Extreme Edition

Intel in Romania

In noiembrie 2010, Intel a deschis la Bucuresti un centru de cercetare si dezvoltare software. Centrul va realiza activitati de cercetare-dezvoltare pentru platforma open source MeeGo, si mai tarziu se va concentra pe dezvoltarea de solutii pentru o gama larga de dispozitive inteligente bazate pe arhitectura Intel. De asemenea, Intel Capital, fondul de investitii al Intel, detine in Romania actiuni la producatorul local de software Siveco.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu