joi, 26 mai 2011

HP

Compania Hewlett-Packard, cunoscuta si sub numele de HP, este o companie de IT cu sediul in Palo Alto, California, SUA. Compania este specializata in producerea calculatoarelor personale, laptopuri, servere, imprimante, produse soft etc.

in 2006 compania a inregistrat incasari de 91,7 miliarde de USD, comparativ cu 91,4 miliarde la IBM, acest lucru a reflectat ca HP este cel mai mare furnizor global de tehnologii. in 2007, veniturile au constituit 104 miliarde dolari SUA, acest lucru insemnand ca HP este prima companie IT din istorie care a raportat venituri mai mari de 100 de miliarde de dolari SUA.

HP este cel mai mare vanzator din lume de calculatoare personale de tip PC, depasindu-l pe rivalul sau DELL, in conformitate cu cercetarile companiilor Gartner si IDC. in ianuarie 2008 s-a raportat ca la sfarsitul anului 2007 decalajul dintre HP si DELL s-a marit substantial, HP depasind DELL cu 3,9% la cota parte a pietei de desfacere. HP de asemenea ocupa locul 5 in topul celor mai mari companii globale de producere de software.

Istorie HP

William (Bill) Hewlett si David (Dave) Packard - ambii au absolvit ingineria electrica la Universitatea Stanford in 1934. Compania a inceput intr-un garaj, in apropiere de regiunea Palo Alto, in timpul unei prietenii pe care au avut-o cu fostul lor profesor Frederick Terman. Terman a fost considerat un mentor pentru cei doi studenti, pe care i-a ajutat sa creeze compania Hewlett-Packard.
Parteneriatul a fost oficiat la 1 ianuarie 1939 cu o investitie de 538 dolari. Hewlett si Packard au aruncat o moneda petru a decide cum va fi numita compania Hewlett-Packard sau Packard-Hewlett. Packard a castigat la aruncarea monedei, dar totusi si-a numit intreprinderea de fabricatie electronica "Hewlett-Packard Company".
HP a devenit corporatie la data de 8 august 1947, si companie pe actiuni la 6 noiembrie 1957.
Dintre numeroasele lor proiecte, primul lor succes financiar a fost un oscilator de precizie, modelul HP200A. Inovatia lor a fost de a folosi un bec cu incandescenta ca rezistor dependent de temperatura intr-o parte critica a circuitului. Acest lucru le-a permis sa vanda oscilatorul la pretul de 54,40 $ SUA, in timp ce concurentii lor vindeau oscilatoare mai putin stabile cu 200 $. Modelul 200 a fost produs pana in 1972 ca modelul 200AB, inca pe baza de tuburi, dar a fost imbunatatit semnificativ pe parcursul anilor. La 33 de ani de la fondare acesta a fost probabil cel mai mare interval de vanzare a unui dispozitiv electronic.
Unul dintre primii clienti ai companiei a fost Walt Disney, care a procurat opt oscilatoare de tip 200B la pretul de 71,50 USD pe bucata, pentru a le utiliza la certificarea sistemului de sunet surround "Fantasound", instalat in cinematografe pentru filmul Fantasia.

Tehnologii si produse HP

HP are linii de succes in producerea de imprimante, scanere, camere digitale, calculatoare, PDA-uri, servere, statii de lucru , computere pentru uz casnic si pentru intreprinderi mici ; multe dintre computere au venit de la fuziunea din 2002 cu Compaq. Azi HP se promoveaza ca fiind o companie care se ocupa nu numai furnizarea de hardware si software, dar si o gama completa de servicii pentru proiectarea, implementarea si suportul pentru infrastructura informationala.
Cele trei segmente de afaceri: intreprinderi de stocare si servere (SSE), HP Services(R) (HPS), si HP Software(R) sunt structurate pe langa Technology Solutions Group (TSG).

Grupul de imagistica si imprimare (Imaging and Printing Group)

Camera digitala cu interfaţa SDIO
Conform declaratiilor companiei HP in anul 2005, grupul sus mentionat este lider mondial in furnizarea sistemelor de imprimare si imagistica pentru imprimante, consumabile si dispozitive de scanare, oferind solutii pe segmente individuale incepind de la consumatori simpli, reprezentantii businessului mic si mijlociu pana la intreprinderi mari. Aceasta diviziune in prezent este condusa de catre Vyomesh Joshi.
Produsele si tehnologiile asociate cu grupul de imagistica si imprimare includ:
Imprimante InkJet si LaserJet, consumabile si produse conexe
Linia de dispozitve multifunctionale OfficeJet imprimanta/scaner/fax
Imprimante pentru formate mari
Indigo Digital Press
Produse software pentru gestionarea imprimantelor HP Web JetAdmin
Tehnologia de inregistrari optice LightScribe care creeaza etichete pentru compact discuri
Camere digitale si imprimante foto HP PhotoSmart

Grupul de sisteme personale (Personal Systems Group)

Grupul sus mentionat afirma ca este in topul companiilor care distribuie calculatoare personale bazate pe unitatile exportate si veniturile anuale.
Produsele/serviciile ale Grupului de sisteme personale includ:
Calculatoare si accesorii de clasa business
Consumabile pentru PC-uri si accesorii cum ar fi HP Pavilion, Compaq si seriile de calculatoare Vodooo
Statii de lucru pentru sisteme de operare Unix,Windows,Linux
Calculatoare de buzunar cum ar fi iPAQ
Servere de stocare a datelor pentru uz casnic

Rezultate financiare HP

Cifra de afaceri in 2007: 107,7 miliarde USD

HP in Romania

Compania detine un centru de servicii GeBOC (Global eBusiness Operations Center) in Bucuresti, incepand cu anul 2005[3]. in noiembrie 2010, compania avea 2.500 de angajati in Romania, din totalul de 300.000 de angajati pe plan mondial.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu