joi, 26 mai 2011

Despre micro-procesor

Microprocesorul, uneori numit si procesor, este unitatea centrala de prelucre a informatiei (U.C.P. sau in engleza: CPU) a unui calculator sau a unui sistem electronic structurat functional (care coordoneaza sistemul) si care, fizic, se prezinta sub forma unui circuit electronic integrat IC cunoscut si sub numele de cip electronic.

Reprezinta forma structurala cea mai compexa pe care o pot avea circuitele integrate. El controleaza activitatile intregului sistem in care este integrat si poate prelucra datele furnizate de utilizator. Este elementul principal al unui sistem de calcul; cipul semiconductor, care este plasat pe placa de baza numita motherboard (en), este de obicei foarte complex, putand ajunge sa contina de milioane de foarte mici transistoare (microtranzistoare).

Microprocesorul asigura procesarea instructiunilor si datelor, atat a celora din sistemul de operare al sistemului, cat si a celora din aplicatia utilizatorului, si anume le interpreteaza, prelucreaza si controleaza, executa sau supervizeaza transferurile de informtii si controleaza activitatea generala a celorlaltor componente care alcatuiesc un sistem de calcul.

Tipuri de micro-procesoare (exemple)


Intel 80286

Pe capsula ce este prevazuta cu 68 de pini de contact (picioruse, contacte) se afla integrate 134.000 de tranzistoare. Nu exista probleme cu disiparea caldurii, deoarece emisia calorica este mica. Dispune de magistrale cu 24 de linii de adresa si 16 linii de date, fiind un procesor pe 16 biti, atat intern cat si extern, registrii de memorare fiind dimensionati la 16 biti.

Intel 80386

Este un procesor pe 32 de biti construit cu 275.000 de tranzistoare, si este realizat in tehnologie CMOS de 1,2 microni. Capsula are 132 de pini, implantarea se face, prin lipire, direct in placa de baza fara intermediul unui soclu, si nu necesita "cooler" (racire, radiator).

Intel 80486
Intel Pentium
AMD ATHLON
Intel Pentium Pro
Intel P7
Intel Core Solo si Intel Core Duo, cel din urma cu 2 nuclee
Intel Core 2 Solo si Intel Core 2 Duo, cel din urma cu 2 nuclee in tehnologie de 48 nm
Intel Core i3
Intel Core i5 si Intel Core i7, cu 4 nuclee in tehnologie de 45 nm
Intel Atom, in special pentru netbooks

4 comentarii:

  1. Voi discuta cu administratorul lnxopensource.com referitor la exchange-ul de link-uri.
    Revin cu un răspuns astăzi, 4 iun.2011.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  3. salut. te-am adaugat, in rubrica parteneri/bloguri it

    RăspundețiȘtergere
  4. da-mi si mie un link, ca nu gasesc unde m-ai adaugat

    RăspundețiȘtergere